I’d like to learn more about Campaign Creators!

Svårt att släppa jobbet när det är dags att sova?

Är du också en av dem som tar med sig arbetet hem och har svårt att somna efter en intensiv arbetsdag? Välkommen till klubben för sömnlösa! Det finns massor av mer eller mindre seriösa tips på nätet hur man ska göra för att kunna koppla bort jobbet när det är dags att sova, men här kommer våra väl beprövade tips på hur vi brukar göra!

1. Fysisk aktivitet 

Att trötta ut kroppen fysiskt har visat sig vara ett bra sätt att rensa tankarna. Prova t.ex. spinning, löpning eller ett gympass. Löpning i skogen, t.ex. på en skogsstig eller slingrig väg, har även dokumenterad effekt mot spänningshuvudvärk då hjärnan tvingas läggas fokus på balans och placera fötterna rätt, definitivt värt att prova om du brottas med det! Tänk bara på att du måste avsluta träningen senast 2 h före du ska somna så att kroppen hinner komma ner i varv.

2. En lagom intressant podcast 

Om tankarna snurrar i huvudet brukar det vara bra att hjärnan får fokusera på en enda sak; att lyssna på en podcast. Se bara till att den inte är för spännande eller intressant. Poängen är att du ska tröttna på den ganska snabbt, inte lockas av att höra hur den slutar! Ta gärna en podcast med lite monotona röster eller på engelska för att hjärnan ska tröttna på att lyssna tidigare. Volymen ska vara så låg att du nästan måste anstränga dig för att höra vad de säger. Tips på poddar: Historiepodden eller In Our Time: History/Culture/Science.  Kom ihåg, lagom intressant är ledordet!

3. Anteckningsbok på sängbordet 

När tankarna inför morgondagens aktiviteter snurrar i huvudet brukar det vara bra med en anteckningsbok på sängbordet. Då kan man skriva upp det som man ska komma ihåg och det blir lättare att släppa tankarna. OBS! Använd inte mobiltelefonen, då lockas du av att kolla mailen, Facebook m.m. och dessutom piggnar man till av skärmens starka ljus.

4. Svalt i sovrummet

Att ha svalt i sovrummet är en gammal klassiker som inte ska glömmas bort! Forskning visar att optimal temperatur är mellan 15 och 19 grader. Om du öppnar fönstret på kvällen är ett tips att även lyfta på täcket en stund innan du går och lägger dig så att det även madrassen blir sval.

5. Undvik telefon, dator och TV före läggdags

Återigen en klassiker men att utsätta kroppen för dagsljus innan läggdags försvårar insomningen. Har du svårt att slita dig från telefonen är ett tips att sätta skärmen på nattläge, det är ett blått ljus som påminner om dagsljus som lurar hjärnan att det är dag och håller nere melatoninnivåerna.

Har du egna erfarenheter som du tror fler skulle ha nytta av? Maila gärna oss så kan vi komplettera listan med ännu fler tips!

SOV GOTT!

Dela på sociala medier

Fortsätt läsa

Vad är viktigt för din personal?

Personal

Att minska sin personalomsättning är det många chefer som vill. Dina anställda är det viktigaste du har! Vad är det egentligen din personal värderar högst och hur ska du som chef gå till väga för att tillgodose det?

 


Hur löser jag som chef konflikter mellan kollegor?

Personal, Ledarskap

Uppstår det ibland konflikter mellan dina medarbetare - som du inte riktigt vet hur du ska hantera eller ens blanda dig i? 


Så hanterar du en medarbetare som ofta är sjuk, vabbar, kommer sent eller har dålig attityd etc.

Personal, Ledarskap

Har du en medarbetare som ofta anmäler sig sjuk eller vabbar i sista sekund? Kommer ofta sent eller har en dålig attityd på jobbet? Du har säkert fått höra alla möjliga bortförklaringar till frånvaro från jobbet eller klagomål från övriga medarbetare att en specifik medarbetare sprider dålig attityd.

Som chef kan det vara svårt att veta hur man ska hantera dessa situationer på bästa sätt,...